Havermout Pap

Ingrediënten (1 portie)
-50 gram havervlokken
-250 ml rijstemelk
Zelf toevoegen: 
appel, peer
 
Bereiden
-Doe de melk en de havervlokken in een pannetje en breng het zachtjes aan
de kook.
-Blijf goed doorroeren, totdat je ziet dat het een pap wordt. Ongeveer
7 minuten zachtjes door laten koken.
-Voeg eventueel wat extra melk toe als je pap te dik vindt worden
Waarom havervlokken en geen havermout? Omdat havervlokken wat steviger blijven, waardoor je ontbijtje iets meer ‘bite’ houdt.

Spelt pannenkoeken

Ingrediënten
150 gr speltbloem
50 gr boekweitmeel
500ml rijstemelk
Snufje zout
Olijfolie
Voor wat afwisseling kun je partjes peer/appel toevoegen.
 
Bereiden
Doe de speltbloem, het boekweitmeel en een snuf zout in een kom. Voeg beetje bij beetje de melk toe met een garde totdat de klontjes eruit zijn.
Tip: laat het beslag door een bolzeef lopen, zo haal je de klontjes er ook uit.
De pannenkoeken bakken in iets olijfolie, de grote van de pannenkoeken is zelf aan te passen.
 

Geroosterde broccoli/ui/zoete aardappel (bataat)

 
Ingrediënten 
1 brocoli
2 zoete aardappels
knoflook 1 à 2 tenen
Verse kruiden fijn gehakt: Rozemarijn, salie, tijm (zelf te bepalen)
Olijfolie
 
Bereiding
Heteluchtoven op 220˚C.
Bakplaat met bakpapier of bakmat.
Schil de zoete aardappelen en snijd deze in blokjes/partjes en de broccoli snijd je in roosjes. Vermeng de groenten met iets lief olie en de verse, fijngehalte kruiden. Tip: gebruik niet te veel rozemarijn, heeft een sterke smaak)
Verdeel de gekruide groenten over de bakplaat en rooster deze in de oven ongeveer een half uur. Elke 10/12 min even omscheppen.
 
Als avond maaltijd kun je hier een gegrilde kipfilet of wit vis bij doen. Een biefstuk mag ook alleen niet meer dan 2 keer per week.
Tip: ga voor het kopen van vlees/vis naar de slager/visboer. Veel lekkerder en geen toevoegingen.
 

Haverkoekjes met appel en peer

Ingrediënten
100 gr havermout (glutenvrij)
25 gr speltbloem
1 el kokosolie
appel
peer
banaan 

Bereiding 
Heteluchtoven voorverwarmen op 175˚C.
De kokosolie smelten en vermengen met de havermout en speltbloem. Om wat ‘zoetigheid’ aan het koekje toe te voegen kun je appel en/of peer in blokjes gesneden door het beslag heen doen.
 
Maak van het beslag even grote porties en druk deze plat op een bakplaat met bakpapier/mat. Bak de koekjes ongeveer 20min goudbruin. Wel in de gaten houden want het kan ineens aardig hard gaan. 



Borrelnootjes van kikkererwten

Ingrediënten
200 gr kikkererwten (uit blik)
Je kunt ze ook gedroogd nemen. Laat dan de erwten een nacht weken in water en kook ze vervolgens gaar in ongeveer 3 kwartier.
1 a 2 eetlepels oliefolie
grof zeezout
fijngehakte verse knoflook/salie of tijm

Bereiden
Over voorverwarmen op 200˚C.
De kikkerwetten goed laten uitlekken en mengen met de olijfolie en het zout.
Verdeel de erwten op een bakplaat met bakpapier/mat en rooster ongeveer 20/25 min krokant. Om de 5 min even om husselen anders worden ze maar aan 1 kant krokant.
Je kunt eventueel fijngehakte verse knoflook/salie of tijm toevoegen om meer smaak te geven aan de borrelnootjes. Voeg wel pas toe bij de laatste 10 min van het roosteren anders verbrand de knoflook en/of verse kruiden.




Havermout Crackers

Ingrediënten 
200 gr havervlokken of havermout
100 gr lauw water
50 ml olijfolie extra vergin
4 gr zeezout
lijnzaad
sesamzaadjes 
pompoenpit

Bereiding
De over voorverwarmen op 200˚C.
Mix de havervlokken fijn tot meel in een keukenmachine.
Doe deze samen met het lauwe water, olijfolie en zeezout in een kom en kneed tot een deeg.
Maak ongeveer 7 balletjes van het deeg rol dun uit tussen twee vellen bakpapier.
Bestrijk het deeg nu met een klein beetje olijfolie, verdeel de topping(s) naar keuze en druk alle zaden licht aan.

Plaats deze nu voor 15 à 20 minuten in de oven en bak de crackers gaar en goudbruin. (Af en toe even checken tijdens het bakken)
Tip:bewaar de crackers als deze geheel zijn afgekoeld in een goed afsluitbaar bakje.

 


Kippensoep

Ingrediënten 
2 lt. water
4 kippenpoten
Verse fijngehakte knoflook (de hoeveelheid zelf bepalen)
Zout
1 Stronk broccoli
2 uien
2 grote wortel
250 gr pandan rijst
Olijf olie

Bereiding
Braad de kippen poten iets aan in een hoge pan samen met een scheut olijf olie, knoflook en de gesneden ui. Giet de 2 lt water toe, breng aan de kook en laat op zacht vuur de kippenpoten gaar worden. (minimaal 30 min)
Als de kippenpoten gaar kunnen deze uit de bouillon, af laten koelen en het kippenvlees van het bot plukken.
Ondertussen de gesneden groente toevoegen en nog eens 15 min zachtjes doorkoken. Vervolgens de rijst toevoegen samen met de geplukte kip en nog eens 10/12 minuten de rijst gaar koken.
Tip: Wel gelijk opeten anders wordt het een pap. Het kan ook niet worden ingevroren. Mits je de rijst apart kookt, dan is het geen probleem.



Gehaktballetjes 

Ingrediënten
500 gr rundergehakt
1 á 2 sjalotten
1 teen knoflook
Haver of rijstemelk
Zout
Paneermeel (zelf maken van maïs of boekweit crackers)

Bereiding
De sjalot en knoflook fijn snijden, iets aanfruiten in olijfolie en mengen met het gehakt.  Na behoefte de zelfgemaakte paneermeel en een scheutje melk toevoegen. Dan gelijke balletjes maken en rondom goudbruin bakken in olijfolie.
Om een andere smaak te krijgen kun je wat verse kruiden aan het gehakt toevoegen, bieslook/salie…