Havermout Pap
Spelt pannenkoeken
Geroosterde broccoli/ui/zoete aardappel (bataat)
Haverkoekjes met appel en peer
Ingrediënten
100 gr havermout (glutenvrij)
25 gr speltbloem
1 el kokosolie
appel
peer
banaan
Borrelnootjes van kikkererwten
Ingrediënten
200 gr kikkererwten (uit blik)
Je kunt ze ook gedroogd nemen. Laat dan de erwten een nacht weken in water en kook ze vervolgens gaar in ongeveer 3 kwartier.
1 a 2 eetlepels oliefolie
grof zeezout
fijngehakte verse knoflook/salie of tijm
Bereiden
Over voorverwarmen op 200˚C.
De kikkerwetten goed laten uitlekken en mengen met de olijfolie en het zout.
Verdeel de erwten op een bakplaat met bakpapier/mat en rooster ongeveer 20/25 min krokant. Om de 5 min even om husselen anders worden ze maar aan 1 kant krokant.
Je kunt eventueel fijngehakte verse knoflook/salie of tijm toevoegen om meer smaak te geven aan de borrelnootjes. Voeg wel pas toe bij de laatste 10 min van het roosteren anders verbrand de knoflook en/of verse kruiden.
Havermout Crackers
Ingrediënten
200 gr havervlokken of havermout
100 gr lauw water
50 ml olijfolie extra vergin
4 gr zeezout
lijnzaad
sesamzaadjes
pompoenpit
Bereiding
De over voorverwarmen op 200˚C.
Mix de havervlokken fijn tot meel in een keukenmachine.
Doe deze samen met het lauwe water, olijfolie en zeezout in een kom en kneed tot een deeg.
Maak ongeveer 7 balletjes van het deeg rol dun uit tussen twee vellen bakpapier.
Bestrijk het deeg nu met een klein beetje olijfolie, verdeel de topping(s) naar keuze en druk alle zaden licht aan.
Plaats deze nu voor 15 à 20 minuten in de oven en bak de crackers gaar en goudbruin. (Af en toe even checken tijdens het bakken)
Tip:bewaar de crackers als deze geheel zijn afgekoeld in een goed afsluitbaar bakje.
Kippensoep
Ingrediënten
2 lt. water
4 kippenpoten
Verse fijngehakte knoflook (de hoeveelheid zelf bepalen)
Zout
1 Stronk broccoli
2 uien
2 grote wortel
250 gr pandan rijst
Olijf olie
Bereiding
Braad de kippen poten iets aan in een hoge pan samen met een scheut olijf olie, knoflook en de gesneden ui. Giet de 2 lt water toe, breng aan de kook en laat op zacht vuur de kippenpoten gaar worden. (minimaal 30 min)
Als de kippenpoten gaar kunnen deze uit de bouillon, af laten koelen en het kippenvlees van het bot plukken.
Ondertussen de gesneden groente toevoegen en nog eens 15 min zachtjes doorkoken. Vervolgens de rijst toevoegen samen met de geplukte kip en nog eens 10/12 minuten de rijst gaar koken.
Tip: Wel gelijk opeten anders wordt het een pap. Het kan ook niet worden ingevroren. Mits je de rijst apart kookt, dan is het geen probleem.
Gehaktballetjes
Ingrediënten
500 gr rundergehakt
1 á 2 sjalotten
1 teen knoflook
Haver of rijstemelk
Zout
Paneermeel (zelf maken van maïs of boekweit crackers)
Bereiding
De sjalot en knoflook fijn snijden, iets aanfruiten in olijfolie en mengen met het gehakt. Na behoefte de zelfgemaakte paneermeel en een scheutje melk toevoegen. Dan gelijke balletjes maken en rondom goudbruin bakken in olijfolie.
Om een andere smaak te krijgen kun je wat verse kruiden aan het gehakt toevoegen, bieslook/salie…